Voda a Haiti

Situace s vodou obecně v podobných zemích je velmi náročná pro tamní obyvatelstvo a i přes rozvoj infrastruktury, obchodu apod, je to zcela nedostatečné. Haiti se řadí na západní polokouli mezi nejchudší stát. V této oblasti se rozhodla působit skupina lidí Praga-Haiti působící pod neziskovou organizaci. Cílem skupiny je pomoc v oblasti základních lidských potřeb a dlouhodobé zajištění zdrojů pitné vody. 

Dle statistických dat ze severozápadní oblasti, kde skupina působí, se jedná o nejhorší údaje celkové kvality života. Působení několika faktorů je nepříznivou kombinací na celkový stav. V oblasti je mnoho odlesněné půdy a díky vysokým teplotám se více jak polovina srážek odpaří. Srážky jsou zde pouze v období dubna – října. Srážky velmi rychle odtékají do moře a hornatý terén s nízkou vrstvou půdy tomu nepomáhá. Do půdy se tak vsákne pouze malé množství srážek. 

Dle údajů ze Světové zdravotnické organizace v roce 2014 nemělo přístup k pitné vodě 60 % obyvatel Haiti. Obyvatelé tak získávají vodu z otevřených pramenů a řek, které bývají velmi znečištěné. Tuto vodu jsou ale nuceni používat na vaření, mytí potravin, nádobí. Zbývající pokrytí jsou studny a fontány. Obyvatelé v hlavním městě jsou na tom o něco lépe, mají možnost nakoupit si balenou pitnou vodu a nebo zde funguje rozvoz vody z cisteren. 

Voda a Haiti 1

Haiti dlouhodobě drží přední příčku v úmrtnosti kojenců a dětí do zhruba 5-tého roku života. 

Dle různých výzkumů lidé na venkově chodí pro vodu běžně i několik hodin. Raději půjdou o hodinu dále pro kvalitnější vodu, ale to nezaručuje, že nebude též závadná. Dle studie z roku 2013, kterou provedla Kristýna Suchánková z Katedry rozvojových studií v Olomouci, u studny Martina, která byla uvedena do provozu v roce 2012 na okraji městečka Bombardopolis s hloubkou 46 metrů, si obyvatelé ušetřeným časem a kvalitnější vodou mohli „dopřát“ prostor pro seberozvoj, úklid domácnosti, zahradničení, apod. Je zcela běžné, že vodu v domácnosti zajišťují ženy a děti. Jedna žena s průměrným věkem 25 let chodí pro vodu ke studni 2x denně a při jedné návštěvě odnese až 43 litrů vody pomocí kbelíku na hlavě, jednoho v ruce a ještě přídavné malé nádoby. Děti do 15 let chodí pro vodu zhruba třikrát denně a množství vody závisí na jejich věku a tělesné zdatnosti. Jedná se tedy spíše o doplnění vody, protože unesou méně než dospělé ženy. Muži si většinou ke studni chodí opláchnout obličej, napít se a pomoci s pumpováním.

lide z haiti

Statistika z jednoho dne u této studny byla následující: pro vodu přišlo 370 lidí, z toho téměř 70 % tvořily ženy. Dle Haitského institutu statistiky čítá průměrná haitská domácnost 4,6 osob, z toho vychází, že studna zásobuje přibližně 1 100 až 1700 obyvatel. Teď se zamyslete nad tím, že byste neměli doma žádné umyvadlo, kde otočíte kohoutkem a rázem vám teče voda jako zázrakem a ještě i teplá. Nemusíte rozdělávat oheň a ohřívat ji. Nemusíte denně chodit několikrát několik desítek kilometrů pro vodu nevalné kvality. Ale stále lepší kvality, než ta, která je o několik kilometrů blíže. Uvědomte si tu slast, dát si příjemnou a osvěžující sprchu v parných dnech nebo horkou sprchu v zimě. Přemýšleli jste nad tím, kolikrát denně si myjete ruce? Kolikrát denně splachujete? A jak si vychutnáváte dlouhá sprchování? Napadlo vás, jak ohromné množství vody to je na jednoho člověka? Přitom stačí tak málo. Začít šetřit s touto komoditou bez pocitu ochuzení. A jak na to? Šetřiče/perlátory s možností regulace. A co s ušetřenými penězi? Třeba pomoc organizacím, které zajišťují pomoc v takovýchto krizových oblastech.

Nejnovější

Přihlaste se k odběru

Přihlaste se k odběru

Připojte se k našemu mailing listu a dostávejte nejnovější zprávy a aktualizace od našeho týmu.

You have Successfully Subscribed!

Share This