Ropa, jako krev Země

Ropa je jedním z největších energetických zdrojů. Je to tmavá olejovitá kapalina. Někdy se jí říká “krev Země”. Její spotřeba je velmi vysoká, pohybuje se v miliardách tun. První ropný vrt byl proveden v roce 1859 pomocí starého parního stroje v americkém městečku Titusville státu Pensylvánie. Vrt byl hluboký 22 metrů a provedl ho vysloužilý průvodčí Edwin L. Drake. Tímto začalo období “ropné éry”. Roku 1870 byla založena Standard Oil Company ovládla trh s petrolejem, dokud se neobjevily konkurenční firmy, zejména na ruském ropném trhu. Společnost založil  John D. Rockefeller s několika společníky. Velkým konkurentem byl Marcus Samuel, který založil společnost, známou jako Royal Dutch/Shell Group. 

Boom objev ropy provázely také velké vzestupy a pády. Aby se předešlo těmto opakujícím se scénářům byla založena Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC).

Nádobami které nejprve přepravovaly ropu byly vinné sudy (barely). Objem měly 180 l, ale díky povozům se velmi často jejich část rozlila. Proto se začaly plnit na méně 159 l. Tato měrná jednotka se používá jako obchodní jednotka dodnes. 

Těžba

Ropa bývá většinou spolu ze zemním plynem hluboko pod zemskou kůrou. Pravděpodobně vznikla rozkladem těl rostlin, živočichů hluboko pod zemským povrchem, kde nebyl přístup k ovzduší. Tento proces trval několik set milionů let.

Těží se z podzemních ložisek jak na souši, tak i pod mořskou hladinou. Přes ropné vrty se přivádí do ropných plošin a odtud se přepravuje cisternami-tankery. Na pevnině se přepravuje potrubími – ropovody.  

Využití

Její využití je širokospektrální – od pohonných hmot – benzinu a nafty přes hlavní výrobu plastových produktů, pastelek, nylonových punčocháčů, ale i rtěnek apod. Dle Správy energetických informací používáme zhruba 45 % ropy. Využití především představuje benzín pro osobní automobily, SUV a lehké nákladní automobily.

Zemní plyn, který bývá velmi často u ropy využíváme hlavně v vytápení našich domovů, při vaření, chlazení, apod. 

Dostupnost

Ropa a zemní plyn jsou neobnovitelná fosilní paliva, na kterých jsou velmi závislé rozvojové země a jejich ekonomiky. Proč neobnovitelná? Protože po jejich spálení je nelze nahradit. Utvářely se a formovaly stovky milionů let. Díky tomuto vzniká velmi mnoho různých tezí, kolik vlastně zbývá množství. V zemích, kde jsou větší naleziště bohužel velmi často probíhají spory a války o tyto vzácné nerosty. 

Velký a nelehký úkol tedy leží na ropných geolozích, kteří mají za úkol najít a vyhodnotit oblasti, které by mohly být zásobárnami pro další fungování. Těmto místům se pak přezdívá Prokázaná rezerva, tedy ložisko, které lze ekonomicky získat pomocí stávajících technologií. Současné odhady “prokázaných rezerv” ukazují, že celosvětové zásoby mohou být využitelné po desetiletí při stávající spotřebě. 

ropa

Spíše je kladený větší předpoklad na místa, která dosud nebyla objevena. Je ale pravděpodobné, že možnost získání ropy bude obtížnější a finančně náročnější.

Obecně lze říci, že ropa a zemní plyn jsou zcela nepostradatelnou složkou. Známe z filmů, knih a různých veletrhů, že již existují jiné alternativy/náhrady, ale vlády je zatím pro širokou veřejnost nepřipouštějí. Proto se stále vedou spory a války přetrvávající již desítky let nejen o ropu a další poklady dané země. Díky čemu bohužel denně umírají tisíce lidí, mizejí kultury, ale dopad je i na přírodu.

Otázkou zůstává, kolik lidských životů bude stačit pro uspokojení potřeb? 

Zdroj: Americký petrolejářský institut

Nejnovější

Přihlaste se k odběru

Přihlaste se k odběru

Připojte se k našemu mailing listu a dostávejte nejnovější zprávy a aktualizace od našeho týmu.

You have Successfully Subscribed!

Share This