PITNÉ LAHVE

Dnes láhev na pití znamená ekologické povědomí a zdravý životní styl. Pokud si ale chcete koupit novou láhev, je otázkou, který materiál je vlastně ten pravý?

Nejhorší jsou jednorázové lahve. Koupíte si je, vypijete a prázdné  pak skončí v odpadcích. Podle průzkumů se recykluje jen asi třetina těchto lahví. Jsou všude kolem nás ale nejvíce na skládkách. Celosvětově se jich na skládky  ročně dostane asi 22 miliard kusů. Jejich rozklad přitom trvá i tisíce let.

U skla jsou třídění i recyklace relativně snadné i výhodné. Kvalita skla se v případě neznečištěné druhotné suroviny recyklací nesnižuje a lze ho do výrobní směsi přidávat až 90 %. 

Některé z  těchto lahví obsahují škodlivou látku BPA (Bisfenol A). Tato látka se v těle chová jako hormon a tudíž není pro tělo prospěšná. Proto se vyrábí většina plastových lahví z Polyethylentereftalátu tzv. (PET) lahve. PET láhve jsou zaručeně bezpečné jen při jednom použití. Špatně snáší vyšší teploty, proto bychom PET lahve neměli nechávat na slunečním světle a ani za oknem. Důležité také je, že stabilita materiálu a zdravotní nezávadnost se dá zaručit jen u „čerstvých“ PET lahví.

Problém může být zejména mikrobiologický. Pokud byla v lahvi určené na jedno použití minerální voda a my do ní pak nalijeme běžnou pitnou vodu, velké riziko nám nehrozí. Pokud v ní ovšem předtím byl slazený nápoj, na stěnách se mohly uchytit zbytky a lahev může být mikrobiologicky znehodnocená.

Ekologické a zdravotně nezávadné jsou tedy jen láhve ze skla a nerezové oceli. U všech typů lahví je ale je třeba dbát na správnou údržbu tak, aby se neusazovaly mikrobiální bakterie při kontaktu tekutin různého složení. U skla je výhodou třídění i recyklace. Sklo je zkrátka výjimečně zajímavý materiál, který lidé používali už kolem roku 3 000 př. n. l. ve starověkém Egyptě. Tehdy hlavně k výrobě ozdob. Dnes se s ním doslova roztrhl pytel ve všech oblastech lidské činnosti. Stavíme z něj budovy, vyrábíme auta, brýle i zrcadla, uchováváme v něm kosmetiku, potraviny i nápoje.

Skleněné láhve se hodí více  pro pití v  kanceláři,  při práci, či pro domácí použití nebo cestování autem. Lehčí alternativou pro sportovní aktivity jsou výše zmíněné lahve z nerezové oceli.

* www.deutschlandfunknova.de**radiozurnal.rozhlas.cz/SZU *** www.econea.cz/blog

Nejnovější

Přihlaste se k odběru

Přihlaste se k odběru

Připojte se k našemu mailing listu a dostávejte nejnovější zprávy a aktualizace od našeho týmu.

You have Successfully Subscribed!

Share This